Птахам дані крила, рибам-плавці, а людям-вивчення пізнання природи. Хосе Маті-кубинський поет

пʼятниця, 18 листопада 2016 р.

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками


25 листопада був проголошений Генеральною асамблеєю ООН Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок у 1999 році. Хоча активістки феміністично налаштованих жіночих рухів відзначали цю дату як день боротьби проти насильства, починаючи з 1981 року. І цей листопадовий день був вибраний, природно, не випадково.

Історія пам'ятної дати 

Осінь 1960-го року ознаменувалася в Домініканській Республіці політичними протестами. Серед активістів були і три сестри Мірабал. 25 листопада 1960 вони були жорстоко вбиті за наказом правлячого в той час домініканського диктатора Рафаеля Трухільо.

Не виключено, що саме за цю показову страту криваву над сестрами Мірабал, відплата не змусило себе довго чекати диктатора. Наступний, 1961-й рік став останнім роком його правління. А жорстока розправа над трьома беззахисними жінками збереглася в народній пам'яті надовго.

Факт прояву такої публічної жорстокості мав світовий резонанс. І в 1981 році, коли активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату для того, щоб привернути більшу увагу громадськості до проблем насильства над жінками, вони згадали про 25 листопада 1960 року. Тоді і було вирішено в пам'ять про сестер Мірабал, не побоявшись так сміливо і відкрито заявити про свої політичні права, відзначати день протесту проти насильства по відношенню до жінок щороку 25 листопада. А ще через кілька років цей день став міжнародною датою.







Немає коментарів:

Дописати коментар